Jak překonat pondělní splín

Od neděle večer, někdy dokonce už od oběda, začínáte mít smutnou náladu, večer nemůžete dlouho usnout, nebaví Vás ani televize a v pondělí ráno se budíte se špatnou náladou, bez nadšení, bez elánu a motivace jít do práce. Tento pocit znají skoro všichni ti, kteří nepracují na směny, ale pracující ve standardním rozvržení jednosměnného pracovního týdne, tedy v režimu pondělí až pátek.

Termínů pro tento stav je mnoho. V angličtině se mu říká Monday blues (pondělní splín), u nás je znám a užíván pojem KOPR – Krutý Odpor k Práci, obecně to lze nazvat demotivací a chybějícím nadšením. Důležitější však je, že v důsledku nejde jen o problém jednotlivce. Stres a špatná nálada jednotlivce se totiž velmi snadno přenáší na celé pracovní kolektivy. Zvlášť když každý pomůže svojí troškou.


A jak z toho ven?

Začněte tím, že se zeptáte sami sebe, v čem je problém. Pokud jde o krátkodobou záležitost, většinou přesně víte, z čeho pramení a řešení se tak nabízí. Pokud jde o dlouhodobější stav, neměli byste ho přehlížet. Jde o jasný signál, že máte situaci napravit, nebo v extrémním případě změnit práci. Pro začátek postačí sepsat si konkrétní věci, které ve Vás stres z pondělí vzbuzují. Dokud nevíte v čem je problém, nemůžete ho řešit. Pokud ale celá situace pramení jen z toho, že dva dny o víkendu odpočíváte a v pondělí prostě umíte jen stěží dohlédnout k dalšímu pátku, zkuste pár osvědčených triků.

Připravte se na pondělí dopředu

V pátek, před odchodem z práce, si napište na papír zhruba dva až tři jednoduché úkoly, kterými v pondělí začnete svůj pracovní den. Tento papír nechte v práci na stole a neberte si ho domů. Kdykoli si o víkendu vzpomenete na pondělí, nebudete mít takovou frustraci z toho, co vše Vás čeká (ale vlastně to není definováno) a budete vědět, čím začínáte. V pondělí ráno Vás také tyto dva až tři úkoly, na které jste psychicky připraveni už od pátku, pracovně proberou a nastartují.

Hezky se oblečte

Připravte si na pondělí velmi hezké oblečení, třeba i to nejlepší co máte, případně to, ve kterém se cítíte nejvíce sexy nebo šik. Prostě oblečení, které rádi nosíte a dodává Vám sebedůvěru. Zaručeně se budete těšit na to, až si ho ráno budete moci obléct a vyrazit ven.

Hledejte změnu

ělejte v pondělí ráno něco, co v jiné dny neděláte. Budete se tak na danou změnu těšit, vyhnete se stereotypu a pondělí Vám nebude připadat jako první v řadě nudných pracovních dnů. Je úplně jedno, zda si cestou do práce výjimečně koupíte snídani, zda pojedete autem místo hromadnou dopravou nebo zda si do termosky na cestu uvaříte kávu. Ale možná stačí jen v pondělky používat jiný parfém.

Vyhněte se hlavnímu proudu

Pokud máte tu možnost, jděte v pondělí do práce o něco později než obvykle. A pokud tu možnost nemáte, jděte naopak dříve. Vyhněte se však hlavnímu proudu, té největší mase lidí, která je zřejmě stejně jako vy demotivována z povinnosti jít po víkendu do práce a na jejichž obličejích to bezpečně poznáte.

A v neposlední řadě pomáhá taková drobnost, jakože si v pondělí ráno, až budete odcházet z domova, řeknete: „teda, už je zase úterý“. :-)

No a ideální je kombinovat více variant dohromady. Po čase zjistíte, že pondělí je celkem fajn den a týden utíká nějak rychleji.




Autor příspěvku

Bc. Jan Brodský DiS.

Absolvent VŠ oboru Mezinárodní vztahy a Vyšší odborné školy Veřejnoprávní. Po několika letech na manažerských pozicích v komerční sféře působil od počátku roku 2009 do srpna 2013 v Institutu pro veřejnou správu Praha, organizaci, která se zaměřuje na vzdělávání úředníků a zaměstnanců české veřejné správy, kde měl v pozici marketingového a komunikačního manažera na starosti právě zajištění a organizaci mnoha typů akcí. 

Detail autora

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.