POST MODERNÍ HOME OFFICE

Práce z domova – Home office. Většina lidí o tomto termínu někdy slyšela, podobně silná většina o něm dokonce sní, ale je takový systém práce skutečně tím ideálním nebo přinejmenším tím, po kterém bychom měli toužit a prahnout? Samotný pojem Home office – domácí pracoviště či kancelář, přeneseně práce z domova se zdá na první pohled jako vysoce efektivní nástroj pro práci, navíc ustupuje do pozadí faktor stresu, jenž občas tradiční pracoviště vyvolává neúnavným tlakem okolních očí, které pozorují, zda pracujete, i když vy skutečně pracujete. Když k tomu připočtete ušetřený čas na cestě (nejčastější pozitivní argument), ušetřené oblečení a jiné okolnosti a máte-li doma k dispozici veškeré potřebné podmínky pro zvládání práce, pak se chce říci, že takový Home office je značka ideál. Navíc veliká výhoda, pokud máte zrovna domluveného lékaře, potřebujete hlídat řemeslníky při rekonstrukci bytu nebo máte nemocné dítě. A v tom je právě největší nebezpečí celého nástroje práce z domova. Lákadla. Lákadla, kterým je třeba odolat. Pracovat z domova nemusí být tak lehké, jak se na první pohled zdá. Je třeba zvládat alespoň několik základních a předně zásadních pravidel, aby vám takový systém práce vyhovoval.

V první řadě je třeba si uvědomit, že v pyžamu se nepracuje. Kancelář sice vyměníte za byt, ale to neznamená zůstat v nočním úboru jen proto, že nejste vidět. Takový outfit vás totiž skutečně nedostane do té správné pracovní nálady. Ráno by tedy mělo být podobné, jako když odcházíte do práce. Od zazvonění budíku ve stejný čas jako obvykle, přes veškeré ranní aktivity až po převlečení se. Tím samozřejmě nemám na mysli oblek a kravatu pro pány (byť je jinak do práce nosí) nebo kostým pro dámy. Ale oblečení, které není ani noční ani ryze domácké. Tepláky a mikina nebo pouze spodní prádlo a triko prostě nefunguje. Jakmile se převléknete, začíná další fáze pracovního dne, tentokrát z domova. Zatímco vaši kolegové zrovna dobíhají autobus, tramvaj, metro nebo vlak a jsou smířeni s cestou do práce trvající i několik desítek minut, vy už sedíte u svého počítače. Využijte tento náskok. Pravděpodobnost, že vám právě teď budou kolegové volat nebo psát e-maily je minimální. Na začátku dne se proto věnujte hlavně úkolům, o kterých víte, že u nich nechcete nebo nepotřebujete být rušeni. V tento ranní čas nečtěte e-maily, netelefonujte, nebrouzdejte po internetu nebo sociálních sítích. Věnujte se koncepční práci. Při vysokém soustředění je pravděpodobné, že stejnou práci uděláte v kratším čase. Nebo naopak v daném čase uděláte více práce. I doma byste si však měli dopřávat pravidelné pauzy. Plánujte je. Plánujte je blokově. „Až udělám tyto 2 úkoly, uvařím si kávu“, „Až udělám tyto 3 úkoly, dám si svačinu“, atd. zachovejte také obvyklý čas na obědovou pauzu. Pokud máte obavy, že byste nemuseli dodržet harmonogram, který vám jinak v práci někdo kontroluje, vezměte si na pomoc některou z mnoha aplikací. Budete mít přehled o tom, kolik času trávíte na jednotlivých úkolech, či co vám zabírá nejvíce času. Naučíte se tak lépe plánovat a využívat pracovní den strávený doma. Napsal jsem – doma – aha. Nezapomeňte, že fyzicky jste sice doma, ale mentálně jste v práci. Proto se během „pracovní doby“ nevěnujte činnostem, které s prací nesouvisí. Nehypnotizujte pohledem nevyžehlené prádlo, neumyté nádobí nebo každé smítko, případně nepřečtený časopis nebo televizi. Proto doma nejste.

Pokud těmto svodům neodoláte, čeká vás dodělávání práce po večerech, roztříštěný den a stoupající míra stresu. Navíc i pracovní výkony mohou začít silně kolísat. Představte si, že neodoláte a začnete žehlit nebo umývat nádobí. Počítač se mezitím vypne. V tu chvíli zavolá kolega, klient nebo šéf. Roste stres a na hlase i odpovědích bude znát, že nejste pracovně naladěni a ani připraveni. Když naopak odoláte a nepodlehnete atakům prokrastinace dostanete se do odpolední části dne, kdy se blíží konec pracovní doby. Na konci pracovního dne udělejte to, co byste udělali při odchodu z kanceláře – vypněte počítač, nečtěte e-maily v telefonu, nepřemýšlejte tak zodpovědně nad nedodělanými úkoly. Prostě padla a odstřihněte kabely. Ideální je v tuto chvíli se jít okamžitě převléct do jiného oblečení a mezi tím si dát sprchu. To totiž znamená minimálně 20 minut, při kterých se mozek dokáže přepnout z pracovního na mimopracovní režim, i když jste pořád v tom stejném prostředí – doma. Pokud je pro vás Home office dokonce pravidelným nebo alespoň častým nástrojem a vy ho využíváte častěji než jen výjimečně, pak přesto pamatujte na své kolegy. I když jste doma, jste součástí nějaké instituce, firmy. Jen momentálně nejste na pracovišti, ale stále patříte do týmu. Pamatujte na nutnost pravidelné komunikace s kolegy. V týdnu si vyhraďte chvíli, kdy za nimi přijdete na pracoviště. Telefonáty a e-maily proložte nějakou schůzkou nebo poradou s kolegy. Právě možný nedostatek sociální komunikace je vedle prokrastinace jedním z největších rizik práce z domova.

Vyzkoušeli jste Home office, nebo jej opakovaně zkoušíte a přesto máte takový zvláštní pocit, vnitřní pocit, že to není úplně pro vás? Je to možné. Nebojte se sami sobě přiznat, že i když dodržujete všechna výše uvedená doporučení, tak vám práce z domova nevyhovuje. I když je Home office skutečným a efektivním nástrojem pro práci v podmínkách, které to umožňují, není pro každého. Na druhou stranu přináší mnoho výhod, kvůli kterým stojí práci z domu alespoň zkusit. Protože každý nástroj vyžaduje to správné zacházení, aby byl funkční. A Home office je manažerský nástroj.




Autor příspěvku

Bc. Jan Brodský DiS.

Absolvent VŠ oboru Mezinárodní vztahy a Vyšší odborné školy Veřejnoprávní. Po několika letech na manažerských pozicích v komerční sféře působil od počátku roku 2009 do srpna 2013 v Institutu pro veřejnou správu Praha, organizaci, která se zaměřuje na vzdělávání úředníků a zaměstnanců české veřejné správy, kde měl v pozici marketingového a komunikačního manažera na starosti právě zajištění a organizaci mnoha typů akcí. 

Detail autora

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.