Blog

Přečtěte si zajímavé příspěvky našich lektorů a spolupracovníků, kteří se pravidelně věnují vzdělávacím a publikačním aktivitám v různých oblastech. Jejich názory, analýzy a doporučení najdete na našem blogu.

Listina základních přání zakladatele svěřenského fondu je neformální a zároveň důvěrný dokument, který může sepsat zakladatel svěřenského fondu pro správce svěřenského fondu. Důvodem, proč je listina přání v praxi využívána je zejména skutečnost, že v řadě případů zakladatel svěřenského fondu nechce veškerá svá přání a požadavky vkládat do statutu svěřenského fondu, který je základním dokumentem svěřenského fondu, čímž je také mnohdy veřejný anebo je postupován dalším subjektům (např. úřadům). Listina přání je tak vhodným řešením.

Přečíst celý článek

Jste účastníkem správního řízení, které s vámi vede některý státní úřad, městský úřad nebo jiný správní orgán, a vám se zdá, že jeho postup není v pořádku nebo je bezdůvodně pomalý? Nebo se vám zdá, že úředník se při vyřizování vaší záležitosti k vám nechoval tak, jak měl? Pro prověření, zda byl postup úřadu ve vaší věci náležitý a chování úředníka v pořádku, vám správní řád umožňuje podat stížnost. Pro řádné uplatnění stížnosti, a tedy pro to, aby mohla být úřadem vůbec projednána, je ale potřeba splnit určité náležitosti. Kdo, kdy a jak tedy může podat stížnost na postup úřadu nebo chování úředníka?

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.