Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

S ÚPPV (Ústav práva a právní vědy a EBS (European Business School) spolupracuji jako lektor jubilejním 10. rokem. Umožnilo mi to poznat mnoho studentů v různých perspektivách a situacích – jejich (studium, kariéra, příslušnost k organizaci, motivace ke studiu apod.) i mých vlastních (vývoj předmětů, zájem o „má tematická setkání“ a důvody pro něj, můj pohled na jejich práci, vnímání náročnosti, „srovnávání“ s vlastním studiem na Sheffield Hallam University apod.

Přečíst celý článek

Zvyšování cen a růst inflace zasahují do rodinných rozpočtů. Tyto negativní skutečnosti nutí mnohé zaměstnance, aby si přivydělali, neboť mzda nebo plat jim mnohdy nestačí na pokrytí základních životních potřeb. Pracovněprávní předpisy, zejména zákoník práce č. 262/2006 Sb. (dále ZP), jim umožňuje získat v závislé činnosti další finanční prostředky. Možností je několik. Zejména se jedná o sjednání dalšího druhu práce s dosavadním nebo dalším zaměstnavatelem, třeba na kratší pracovní úvazek.

Přečíst celý článek

Právo na mzdu za vykonanou práci patří mezi základní práva. Přesto jsou v pracovněprávní praxi situace, kdy zaměstnavatel nemůže tuto povinnost splnit. Je to v případech, kdy se z různých ekonomických důvodů dostane do platební neschopnosti. I v této nepříznivé sociální situaci je zaměstnanec právně chráněn.. Na pomoc přichází zákon o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele (č. 118/2000 Sb.) Od 1. května 2022 došlo k významné zákonné změně ve prospěch zaměstnanců.

Přečíst celý článek

Ústav práva a právní vědy o.p.s. zahájil 1. července 2022 přijímání nových přihlášek k prezenčnímu i online studiu MBA, LL.M. a dalších programů do nového cyklu studia, který začíná v říjnu 2022. V případě online studia mohou zájemci o studium začít studovat kdykoliv. Pro nové i stávající studenty máme připraveno několik novinek a benefitů.

Přečíst celý článek

Nejrůznější důvody vedou zaměstnavatele k tomu, že za rok 2021 neurčil nástup dovolené. Mohou to být okolnosti na jeho straně, např. výrobní a provozní možnosti, situace v období pandemie nebo na straně zaměstnance, např. mateřská nebo rodičovská dovolená. Proto se v personální a mzdově právní praxi objevují v současnosti právní problémy, zejména kdy je možný převod dovolené z loňského roku. Otázky se stupňují v souvislosti s novou právní úpravou dovolené od 1. ledna 2021.

Přečíst celý článek

Narozen 23. července 1895 v Čáslavi, zemřel 23. července 1966 ve Washingtonu, repatriován do vlasti 26. dubna 2022. Narodil se a vyrůstal v Čáslavi, v rodině Aloise Moravce, který byl městským úředníkem. František byl jeho nejstarším synem (rodina vychovávala deset dětí). Vynikal výborným prospěchem v obecné škole, a proto již ve čtvrté třídě přestoupil na gymnázium, které absolvoval v roce 1913 jako osmnáctiletý mladík s vyznamenáním. Studoval moderní filologii na filosofické fakultě Karlovy univerzity v Praze a díky svému úspěšnému studiu byl přijat do Hlávkových kolejí.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.