Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Sdělování kritiky (a výtky) pokládají manažeři za jeden z nejtěžších a nejméně oblíbených úkolů. Manažer, který zpětnou vazbu dostatečně neposkytuje, nejenže nevyužívá důležitý nástroj vnitřní motivace lidí, ale ještě jim brání v rozvoji a dobrém výkonu.  Webinář je pořádán v rámci obecně prospěšné činnosti Ústavu práva a právní vědy a je pro širokou veřejnost zcela ZDARMA.

Přečíst celý článek

Mezi nejdůležitější právní předpisy, které upravují oblast pracovnělékařské péče a stanoví povinnosti zaměstnavatelům, patří:zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách (dále jen „zákon“). Některá jeho ustanovení provádí a specifikuje vyhláška .č. 79/2013 Sb. o pracovnělékařských službách a některých formách posudkové péče (dále jen „vyhláška“). V tomto předpise došlo od 1. 1.2023 vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 452/2002 Sb..k zásadním změnám, které ovlivňují oblast pracovnělékařské péče zaměstnavatele.

Přečíst celý článek

Ve čtvrtek 12. 1. 2023 od 18:00 máme pro Vás připravený exkluzivní webinář s Alešem Gerlochem a ředitelem Ústavu práva a právní vědy Luďkem Lisse. Webinář bude zaměřen na roli a pravomoci prezidenta republiky. Webinář je pořádán v rámci obecně prospěšné činnosti Ústavu práva a právní vědy a je pro širokou veřejnost zcela ZDARMA.

Přečíst celý článek

Vláda 21.prosince 2022 rozhodla, že od 1.ledna 2023 se zvýší minimální mzda. Základní sazba této mzdy je 17 300 Kč ( do 1. ledna 2023 to byla částka 16 200 Kč) za měsíc a 103,80 Kč ( dříve 96,40 Kč) za hodinu. Tím se zaručuje ochrana zaměstnanců před poskytováním nepřiměřeně nízkých mezd a vymezuje se nárok na mzdu ve stanovené nejnižší úrovni.

Přečíst celý článek

Současné období vyžaduje od zaměstnavatelů řadu opatření související s ekonomickou situací.. Nejedná se jen o změny v organizaci práce a výrobního programu, ale i o vytváření nových pracovních míst a zvýšení efektivnosti práce.. Zaměstnavatelům v této snaze mohou pomoci úřady práce (dále ÚP) v podobě různých finančních příspěvků,.jak to umožňuje zákon o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb.(dále ZOZ).

Přečíst celý článek

Současná ekonomická situace vyžaduje řadu opatření ke zlepšení a zefektivnění podnikatelské činnosti a k zajištění energetických úspor. Jedním z nich je i legislativní oblast. Proto vláda schválila změny v nařízení vlády č. 361/2007 Sb., k ochraně zdraví při práci. Zejména se jedná o novou právní úpravu teplotních podmínek na pracovištích.Nové nařízení vlády č. 303/2022 Sb. (dále NV) nabylo účinnosti 12. října 2022 a uplatňuje se již v letošním zimním období.

Přečíst celý článek

S ÚPPV (Ústav práva a právní vědy a EBS (European Business School) spolupracuji jako lektor jubilejním 10. rokem. Umožnilo mi to poznat mnoho studentů v různých perspektivách a situacích – jejich (studium, kariéra, příslušnost k organizaci, motivace ke studiu apod.) i mých vlastních (vývoj předmětů, zájem o „má tematická setkání“ a důvody pro něj, můj pohled na jejich práci, vnímání náročnosti, „srovnávání“ s vlastním studiem na Sheffield Hallam University apod.

Přečíst celý článek

Zvyšování cen a růst inflace zasahují do rodinných rozpočtů. Tyto negativní skutečnosti nutí mnohé zaměstnance, aby si přivydělali, neboť mzda nebo plat jim mnohdy nestačí na pokrytí základních životních potřeb. Pracovněprávní předpisy, zejména zákoník práce č. 262/2006 Sb. (dále ZP), jim umožňuje získat v závislé činnosti další finanční prostředky. Možností je několik. Zejména se jedná o sjednání dalšího druhu práce s dosavadním nebo dalším zaměstnavatelem, třeba na kratší pracovní úvazek.

Přečíst celý článek

Právo na mzdu za vykonanou práci patří mezi základní práva. Přesto jsou v pracovněprávní praxi situace, kdy zaměstnavatel nemůže tuto povinnost splnit. Je to v případech, kdy se z různých ekonomických důvodů dostane do platební neschopnosti. I v této nepříznivé sociální situaci je zaměstnanec právně chráněn.. Na pomoc přichází zákon o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele (č. 118/2000 Sb.) Od 1. května 2022 došlo k významné zákonné změně ve prospěch zaměstnanců.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.