Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Tento text navazuje na základní informaci o žalobě proti rozhodnutí správního orgánu jako jednom z nástrojů soudní kontroly činnosti veřejné správy. Po vymezení toho, kdo má v řízení o tzv. správní žalobě aktivní a pasivní procesní legitimaci, tj. koho zákon označuje za možného žalobce a za možného žalovaného, je namístě věnovat se průběhu samotného soudního řízení na obou stupních soustavy – u krajských soudů a Nejvyššího správního soudu.

Přečíst celý článek

Často užívaným argumentem pro snížení hranice aktivního i pasivního volebního práva je porovnání s věkovou hranicí pro výkon jiných práv nebo uložení povinností. Zcela jednoznačně se nabízí možnost nabytí aktivního volebního práva již v 15 letech, kdy k tomuto právu je nutná žádost zákonného zástupce. Obdobně jako je tomu v případě žádosti o řidičské oprávnění, neboť zde je také nutné, aby žádost podal zákonný zástupce, ale jednotlivé jízdy již může držitel oprávnění vykonávat sám, aniž by měl ke každé jednotlivé cestě zvláštní povolení.

Přečíst celý článek

Jedním z prostředků soudní kontroly činnosti veřejné správy je žaloba proti rozhodnutí správního orgánu, neboli také správní žaloba. Zákonem označené subjekty ji mohou uplatnit zejména tehdy, pokud dojde k neoprávněnému zásahu do veřejných subjektivních práv a povinností jednotlivců v důsledku vydání nezákonného rozhodnutí správního orgánu. Správní žaloby projednává dvoustupňová soustava správních soudů. Ty se liší od soudů obecných zaměřením i procesními postupy, jelikož řízení před nimi probíhá podle zákona č. 150/2002 Sb., soudní řád správní (s. ř. s.).

Přečíst celý článek

V období covidu se podstatně rozšířila práce na dálku ( dříve home office). Současně se však projevila řada problémů, které s tím byly v personální praxi spojeny. To byla také jeden z důvodů, proč se podrobnější právní úprava tohoto pracovního zapojení objevila v novele zákoníku práce, která je účinná od 1. října 2023. Mezi zásadní úpravy patří i pravidla pro poskyování náhrad zaměstnanci při tomto pracovním zapojení.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.