Právo

Názory, analýzy a doporučení z oblasti práva a právní vědy. Sledujeme pro Vás aktuální trendy a vybíráme to nejzajímavější. Nechte si poradit nebo se inspirovat příspěvky na našem blogu, jež se opírají o odborné znalosti a zkušenosti našich expertů.

Titulek může vyjadřovat pocity spokojeně spícího nebo usínajícího člověka, ale my máme na mysli právní důsledky stejně znějící výmluvy práce neschopného zaměstnance pro nemoc nebo úraz. Jedná se o pozoruhodné pracovníkovo zdůvodnění , které použil při kontrole dodržování povinností v době, kdy je v pracovní neschopnosti. Zejména se jedná o „lehčí“ pracovní úrazy nebo jiná onemocnění, jejichž následky umožnují zaměstnancům např.°navštěvovat“ i v této době různé akce nebo i restaurační zařízení. Jak takové situace zaměstnavatel má řešit, co umožňuje právní úprava a na co si má dát pozor zaměstnanec?

Přečíst celý článek

Mezi nejdůležitější právní předpisy, které upravují oblast pracovnělékařské péče a stanoví povinnosti zaměstnavatelům, patří:zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách (dále jen „zákon“). Některá jeho ustanovení provádí a specifikuje vyhláška .č. 79/2013 Sb. o pracovnělékařských službách a některých formách posudkové péče (dále jen „vyhláška“). V tomto předpise došlo od 1. 1.2023 vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 452/2002 Sb..k zásadním změnám, které ovlivňují oblast pracovnělékařské péče zaměstnavatele.

Přečíst celý článek

Vláda 21.prosince 2022 rozhodla, že od 1.ledna 2023 se zvýší minimální mzda. Základní sazba této mzdy je 17 300 Kč ( do 1. ledna 2023 to byla částka 16 200 Kč) za měsíc a 103,80 Kč ( dříve 96,40 Kč) za hodinu. Tím se zaručuje ochrana zaměstnanců před poskytováním nepřiměřeně nízkých mezd a vymezuje se nárok na mzdu ve stanovené nejnižší úrovni.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.