Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Dalším z modelů, který na přednáškách (tematických setkáních) ke strategickému managementu zmiňuji jen okrajově, je EFQM Excellence Model. Domnívám se, že reálně si zaslouží více pozornosti ze strany manažerů a podnikatelů, proto ještě volím alespoň formu článku na blogu. Snad bude čtenáře inspirovat k tomu, aby se s modelem seznámili blíže, začali s ním pracovat a využili jej ke svému užitku pro zlepšování, například jako komplementární doplněk konceptu Balanced Scorecard.

Přečíst celý článek

Cíl/cíle. Slovo? Téma? Jasnost a pohoda? Noční můra?... Jako lektor, který vyučuje v programech ÚPPV a EBS a garant předmětu Strategický management bych se s vámi chtěl podělit o čtyři úhly pohledu na cíle a jejich roli v „situacích“, v nichž se (zejména jako studenti těchto vyučovaných programů) nacházíte, nacházeli jste se či se třeba budete nacházet (pokud studium zvažujete).

Přečíst celý článek

Přemýšlíme-li o budoucnosti, málokdy se za tím skrývá (totální) jistota, předurčenost. Jestliže ve vašem případu ano, je pravděpodobné, že jste fatalisté. Wikipedie definuje fatalismus jako životní postoj nebo názor, založený na přesvědčení, že všechno důležité v životě a na světě je více méně předurčeno osudem a člověk to nemůže ovlivnit. Nejsem si jist, zda pro vás má cenu článek dále číst. Upřímně řečeno, těžko si dokážu představit manažera-fatalistu, resp. stratéga-fatalistu.

Přečíst celý článek

Chystám se na seminář „Tvorba podnikové vize“. Vnímám však roli vize i na osobní úrovni. Věříte na sílu vize? Máte svou vlastní vizi pro život? Jaká je? Co pro vás vůbec znamená „mít vizi“? K čemu je to dobré? Jaký rozdíl pociťujete mezi osobní vizí a vizí firmy/podniku?

VIZE se (mi) občas zdá být módním tématem, jindy je to něco, co zní zprofanovaně. Je to fenomén nepochopený i nepochopitelný, pro řadu lidí kontroverzní. Lídrovský, manažerský i třeba esoterický. Je to věčné téma. Pojďme nahlédnout a zamyslet se nad několika perspektivami vize. Dotknout se vize! V článku je řada otázek, na které si zkuste odpovědět.

Přečíst celý článek

Revize ISO 9001:2015 jako (vynucená) šance pro strategii?

Téma „kvalita strategie“ a „strategie kvality“ zmiňuji z důvodu, že mnoho „certifikovaných“ firem je nyní ve fázi přechodu, kdy je třeba začít aplikovat požadavky standardů ISO 9001, které prošly revizí v roce 2015. K tomu se na podzim 2016 přidala nadstavba v podobě požadavků IATF 16949:2016, která shrnuje požadavky zákazníků v jediném, specifickém odvětví – automobilovém průmyslu. Prosazení vlivu a moci této specifické zainteresované strany je evidentní. Bohužel se v mnoha firmách zdá, že požadavky zmíněných standardů nahrazují strategii podniku či odvádí pozornost od strategie, směrem k „mechanickému“ plnění požadavků „norem“.

Přečíst celý článek

Cílem článku, který má dvě části, je představit vám osobní pohled na (možné) propojení rolí strategie a kvality. Pokouším se tak učinit ve světle vybraných požadavků novelizovaných standardů kvality ISO 9001:2015, které mají být spolu s požadavky IATF 16949:2016 pro automobilový průmysl plně implementovány do 14. září 2018. Existující styčné body utváří (pro mě osobně) předpoklad, že v běžícím tzv. „přechodovém období“ se ve firmách viditelněji ukáže, jak formálně či opravdově organizace a jejich manažeři přistupují/přistupovali k tvorbě strategie a nastavení systému managementu kvality.

Přečíst celý článek

MISTR/MISTŘI. To slovo v sobě má emocionální náboj. V sobotu vyhrál FC Barcelona fotbalovou Ligu MISTRŮ. Tentýž den naše tenistka Lucie Šafářová prohrála po velkém boji utkání o titul v Paříži ve finále mezinárodního MISTROVSTVÍ Francie v tenise. Možná letos MISTR Karel Gott opět získá Zlatého slavíka. Za necelý měsíc si připomeneme 600. výročí upálení MISTRA Jana Husa. A spousta mužů a žen v České republice splní podmínky a stane se absolventy studia MBA. Z každého se stane MISTR podnikatelské a obchodní správy – MASTER of Business Administration.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.