Aktuality

Sledujte aktuality Ústavu práva a právní vědy. Informujeme o novinkách, proběhlých i připravovaných akcích, studijních programech, seminářích a cenových akcích. Píšeme o všem zajímavém, co vám může pomoci v rozhodování o studiu manažerských programů.

Zdravím srdečně všechny naše čtenáře, studety, absolventy, i další příznivce. Dnes si povíme něco o vzdělávání. Podle klasických definic je vzdělání souhrn znalostí, které získáváme pomocí procesu vzdělávání, výuky a studia, a specifických vědomostí. Původ slova vzdělání („edukace“) odkrývá i její funkce: latinské slovo educare pochází z kořenů znamenajících „vedení ven“ nebo „vedení vpřed“.

Přečíst celý článek

I. Úvod

Téma dualismus práva lze chápat z několika hledisek, jež se mohou – a nemusí – významově překrývat. V rámci konference Dualismus práva aneb Nové dvojí právo, pořádané Vysokou školou manažerské informatiky, ekonomie a práva a Nakladatelstvím Havlíček Brain Team, kterou mj. sponzorovala i společnost e-právo a Ústav práva a právní vědy a která se uskutečnila v rámci již každoročně pořádaného festivalu práva s názvem Pražský právnický podzim (PPP), jsem uvedené téma uchopil ve vztahu k adresátům (recipientům) právních norem a práva vůbec z pohledu, co právo vlastně je, a jak se jich – těchto adresátů – právo v jejich vlastních životech, dotýká. Pro tyto účely jsem právo rozdělil na klasické (i) Law in books a (ii) Law in action.

Přečíst celý článek

Minulý týden zveřejnila německá veřejnoprávní i privátní média zprávu šéfa místní kontrarozvědky BfV Hans-Georg Maassena, který sděluje, že počet islámských extremistů v Německu rychle roste, nejméně 450 Němců se už připojilo k oddílům Islámského státu operujícím v Sýrii a Iráku. Tajné služby podle něj evidují 6300 radikálů, kteří se hlásí k ultrakonzervativním proudům islámu. K sektám džihádistů, které usilují o zavedení islámského pořádku v zemi, se podle Maassena do konce roku připojí už kolem 7000 lidí, zatímco ještě před třemi lety jich byla zhruba polovina.

Přečíst celý článek

Ve své praxi se často setkávám s dotazy na to, jak se správně píší některé tituly, zda za jménem, před jménem, s tečkou, bez tečky apod. V tomto krátkém blogu si vysvětlíme, jak to tedy s psaním titulů vlastně je :-) . Psaní titulů upravuje v českém právním prostředí zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, ve znění pozdějších předpisů. K uvedenému upřesňuji, že správný název příspěvku by měla nejspíše znít: „Psaní titulů před jménem a za příjmením“, ale protože se jedná o blogový článek a nikoliv o odborný text, dovolím si ponechat pro tento příspěvek název shora uvedený.

Přečíst celý článek

Tak jsem to o měsíc propásl. Rok jsem si říkal, že napíši blog k nedožitým 90. narozeninám spisovatele Miroslava Skály , ale když jsem si na tento svůj panu Skálovi a sobě daný slib včera vzpomněl, tak jsem zjistil, že Miroslav Skála se narodil 6. 4. 1924 a nikoliv 6. 5. 1924, jak jsem se mylně domníval a že jsem tedy měsíc po lhůtě :-) . Chci mu přesto tímto krátkým sloupkem věnovat jaksi in memoriam pár hezkých slov tam někam do nebe a poděkovat mu sám za sebe zejména za půvabnou knížečku Moji dvojníci, kterou vydal v roce 1994 a která mě před 20 lety provázela mými studii na vysoké škole, kde naše příběhy, které jsme s přáteli zažívali, v mnohém připomínali příběhy a životní peripetie, které v knížečce Moji dvojníci popisuje Miroslav Skála.

Přečíst celý článek

Odebírejte novinky emailem

Získávejte pravidelně obsah našeho blogu do své emailové schránky.

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.